Marc Vanel
Diverse
Hagel houdt huis in Blayais en Zuiden van Médoc
Zaterdag berokkenden grote hagelbollen van meer dan 3 centimeter diameter grote schade in een aantal sectoren van de Bordelese wijngaard. Er is intussen sprake van ravage over meer dan 7.000 hectare.

Hagel strooit roet in het eten

in Bordeaux

 

Warme lente zonder vorst! Ja, oef, maar nu blijken de hagelonweders roet in het eten te strooien. De hagelbuien begonnen zaterdagmiddag (26/5) in de Landes om noordelijk op te rukken richting Bordeaux en vervolgens Cognac. Hagelbollen van 2 à 3 cm vielen uit de hemel, daarbij heel wat schade aanrichtend aan de wijnstokken. We beschikken momenteel nog niet over een gedetailleerd overzicht maar volgens de lokale correspondent van FR3,  Jean-Pierre Stahl (auteur van de afgebeelde foto) was er vooral veel schade in de regio van de Côtes de Bourg. Nadien bleek er ook schade toegebracht in de wijngaarden van Blaye, het zuiden van Médoc, Pessac-Léognan en sommige plaatsen in Entre-Deux-Mers. Eerst was er sprake van 3.500 hectare, nadien 5.000 hectare en op 30 mei had men al 7.000 ha geteld waarvan het overgrote deel (5.500 ha) in Bourg en Blaye, verder het zuiden van de Médoc (1.200 ha) en Entre-Deux-Mers (400 ha). Weet echter dat de totale wijngaardoppervlakte van Bordeaux nagenoeg 115.000 ha bedraagt. Wordt hopelijk niet vervolgd. (mv)

  • Plus haut dans le Cogançais: photo tirée du site de Keraunos