Marc Vanel
CMB-China: 10 medailles voor Belgische bubbels
De resultaten van de Concours Mondial van Brussel (CMB) 2018 zijn gepubliceerd: Belgische wijnbouwers rapen 10 medailles en biowijn beleeft een sterke opmars.

De internationale jury van de United Nations of Wine (zoals de bijnaam van de CMB klinkt) heeft zijn beroemde Silver, Gold en Grand Gold toegekend aan wijnen uit de vier windstreken van de planeet. De landen die de meeste medailles binnenrijfden waren Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, China, Chili, Zuid-Afrika, Griekenland, Zwitserland(!) en Bulgarije.

Zowat een derde van de gewonnen medailles gingen in 2018 naar biologisch en biodynamische wijnen (tegen 24,6 % in 2017). Hier zien we plots Moldavië opduiken in de top-5 van de succesrijkste landen. De toppers kwamen uit Sicilië en Italië.

De juryleden waren ook royaler met de punten voor witte wijn. Exact 30% van de bekroonde wijnen was wit. Vorig jaar was dat 24,7 %. De rosé’s bleven stabiel (27%), wat dus per saldo betekent dat de rode wijn lichtjes achteruit ging (van 31,6 % naar 29,2 %).

Ook voor België was er goed nieuws: er vielen 10 medailles uit de bus, die naar de 4 grootste Belgische producenten gingen:

  • Grand Gold voor de Zilveren Parel 2011 van Wijnkasteel Genoels-Elderen ;
  • Gold voor de Brut Rosé 2015 van Domaine du Chant d’Eole ;
  • Silver voor de witte Blanc de Blancs 2015 van Chant d’Eole, evenals voor de Rosé Parel 2014 en de Zwarte Parel Blanc 2013 van Genoels-Elderen, de Brut Blanc de Blancs 2015 en de Rosé 2015 van Chardonnay Meerdael en tenslotte ook Silver voor de Brut, de Brut Sauvage en de Brut Rosé van Ruffus (Vignoble des Agaises).

Daar kunnen we misschien wel een kurkje op laten ploffen!

Volledige resultaten: results.concoursmondial.com.