Marc Vanel
Diverse
Portugese wijn meert aan in Blankenberge
Op vrijdag 11 mei komt te Blankenberge het oudste zeilvrachtschip ter wereld aan. Aan boord 1200 flessen wijn met een extreem lage ecologische voetafdruk.

Al van eind maart zijn er 1200 flessen wijn onderweg naar Blankenberge. Ze verlieten de kelders van Quinta do Romeu in de Douro om verscheept te worden vanuit de haven van Porto. Ze zullen op vrijdag 11 mei, als alles voorspoedig verloopt, exact om 11 uur aankomen in de jachthaven van Blankenberge. Wie dit snel leest is er dus misschien nog net bij om het live mee te maken en… mee te proeven.

Dit zeilschip, Nordlys gedoopt, meerde onderweg al even aan in Frankrijk en in het zuiden van Engeland. Het schip heeft helemaal geen motor, ook niet buitenboord, en is wel degelijk het oudste nog varende zeilvrachtschip ter wereld. Het schip werd in 1873 te water gelaten. Dat is maar één jaar eerder dan de wijn van het huis Quinta do Romeu het levenslicht zag. We zouden kunnen zeggen dat de druiven nog rijpten toen de boot ongeveer klaar was. Het domein telt 25 hectare en is sinds 1995 bio gecertifieerd.

De wijn is gemaakt op basis van autochtone Portugese druiven: Touriga Nacional voor de rode aangevuld met Touriga Franca, Sousão, Tinta Roriz, Tinto Cão en Tinta Barroca. Bij de witte wijn wordt dat Gouveio, Viozinho, Arinto en Rabigato. Enkele flessen van de ‘Cuvée Westerlies’ (bio) worden meteen bij het aanmeren ontkurkt. De verdeler is Horeca Totaal (Brugge en Oostende). Je zal de wijn zeker ook in enkele horecazaken aan de kust vinden.

Een filmpje over een eerdere zeereis met de Nordlys kan je bekijken door te klikken op DEZE link.