Frédéric Galtier
Regio
Nieuwe rebellie in Cava-land: Corpinnat
Er zaten exact twee buitenlandse journalisten bij de voorstelling van Corpinnat, iemand van Decanter en iemand van Vino Magazine. Nochtans zorgde het nieuws voor een aardbeving in de Spaanse pers. Waar gaat dit over?

Er zaten exact twee buitenlandse journalisten bij de voorstelling van Corpinnat, iemand van Decanter en iemand van Vino Magazine. Nochtans zorgde het nieuws voor een aardbeving in de Spaanse pers. Waar gaat dit over? Zes relatief kleine Cava-producenten, maar kwalitatief bij de besten (o.m. Llopart, Gramona en Nadal) hebben laten weten zich te verenigen in een nieuwe vereniging, Corpinnat. Zij willen paal en perk stellen aan de verloedering van de kwaliteit van de Cava. Op hun label is het woord ‘Cava’ niet meer te vinden, wel ‘Corpinnat’. De D.O. Cava ziet zijn verkopen achteruitgaan in grote markten zoals Duitsland en Engeland ten voordele van de goedkope Prosecco. Om zeker te zijn dat men de prijsconcurrentie aankan staat de D.O. op het punt nieuwe wijngaarden toe te voegen buiten Catalonië. Bedoeling: de prijs voor de kilo druiven nog verder drukken, en de Cava-productie te beschermen tegen een mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië.

Corpinnat is samengesteld uit 2 delen: ‘Cor’, de eerste plaats waar in Catalonië schuimwijn werd gemaakt, en ‘Pinnat’, oude benaming van Penedés. De 6 leden van Corpinnat verbinden zich ertoe enkel druiven te gebruiken uit het Catalaanse Penedés, een minimumprijs te betalen aan de boeren voor de druiven die uit biologische teelt voortkomen en de wijn minstens 18 maanden ’sur lattes’ te laten rijpen. Elke Corpinnat wijn is dus automatisch een ‘reserva’ en ‘bio’ mousserende wijn.  (lees ook: Zo houdt men uw glaasje Cava goedkoop https://bit.ly/2K6iz1Y)