Dirk Rodriguez
Regio
Bordeaux Primeurs 2017: eerste indrukken
In 2017 waren er veel tegenvallers voor de boeren, toch heeft de subtop zijn uiterste best gedaan om verzorgde wijnen te maken. Sommigen zelfs met een uitstekende wijn tot gevolg mét jawel, bewaarpotentieel. Samengevat zouden we kunnen zeggen dat het een jaar is waarin zowel wijnmakers als terroir, punten konden scoren.

Over de tegenvallers gesproken: er waren er nogal wat. Na een vroege bloei ten gevolge van een erg warme maand maart, kreeg Bordeaux af te rekenen met drie verschillende vriesnachten, op 20, 27 en 28 april om precies te zijn.

In augustus wisselden zon en regen elkaar af, zonder hittegolven, met als gevolg een snelle fenolische rijping van de druiven die tenslotte zowat 10 dagen vroeger dan normaal werden geoogst. Er waren weinig problemen gedurende de oogst. De (overgebleven) druiven werden gezond en wel geoogst, alleen waren dat er 40% minder dan normaal.

Hamvraag is of de wijnliefhebber een jaar dat vooraf al geboekstaafd staat als ‘niet groots’ jarenlang zal bewaren? Wij gaan ervan uit dat het antwoord negatief is. Zelfs de Cru Classé’s van een jaar als 2017 zullen relatief snel gedronken worden. Onze mening is dat de producenten daar rekening mee moeten houden. Hoe? Door minder doorgedreven extracties, door minder nieuwe eik te gebruiken en zo te vermijden dat de consument opgezadeld wordt met tanninebommen. Wel: evenwicht zoeken tussen souplesse, fruit en structuur om de wijnliefhebber te verwennen tegen een lagere prijs.

Ja, ook die lagere prijs is logisch, niet omdat de wijn minder goed is, maar omdat de wijnliefhebber bij kleine jaren niet te veel wil ophoesten voor een wijn die hij waarschijnlijk nooit zal kunnen doorverkopen. Bij grote jaren ligt dat anders. Kleine jaren koop je om te drinken, lees: sneller te drinken, voor het plezier. Niemand koopt dit als belegging.

Positief was dat veel domeinen verder werken aan de ingeslagen weg met minder hout, meer frisheid, meer sappigheid ten gevolge van een zuiverder wijngaardbeheer met minder chemische interventies. Opvallend: hoeveel wijndomeinen uit Bordeaux nu op de bio-leest geschoeid zijn.

De opkomst van het publiek was iets minder dan vorig jaar, toen de succesvolle 2016 werd voorgesteld. Toch waren de primeurs qua opkomst een relatief succes.

Algemeen kunnen we zeggen dat waar vorig jaar 30% van de geproefde wijnen voortreffelijk waren, dat dit jaar nog de helft is (15%). Maar die zijn dan ook zonder meer schitterend: diep, genereus en gestructureerd. Bij de middenmoot (50%) was er van alles net genoeg, terwijl een minderheid echt sukkeltje met het millésime en duidelijk last had van onevenwichten (verdund palet, overdreven astringentie, rusticiteit). Onze gedetailleerde notities vindt u in het nummer van juni.

Besluit: indien de prijzen voor de premiumwijnen 20 à 30% lager uitvallen dan vorig jaar, kan Bordeaux 2017 voor de wijnliefhebber een erg aangename oogst worden. Alles ligt in de handen van de makelaars van Bordeaux (de “Place de Bordeaux”). Naar verluidt hebben die iets goed te maken ten aanzien van de producenten. (foto @Kurkdroog)