Dirk Rodriguez
Regio
Koele Chablis in warme tijden: 12 wijnhuizen
Chablis blijft een van de geliefkoosde witte wijnen in ons land. Het feit dat de prijzen vrij stabiel bleven en zich ook wat betreft onderscheiden van andere bourgognewijnen, is een deel van de verklaring, maar het feit dat het grootste deel van de huizen waken over een eigen identiteit – een unieke expressie van de chardonnaydruif – is de belangrijkste oorzaak. Hieronder stellen we u enkele belangrijke huizen voor.

Domaine Billaud-Simon

Domein met 17 ha. in eigendom. Werd in 1815 gecreëerd en staat momenteel onder leiding van Olivier Bailly. Mont de Milieu was eerste eigendom. Men heeft nu Chablis-wijngaarden op beide oevers, ‘Tête d’Or’ is een Chablis-selectie van percelen. Er zijn 4 1er Cru’s in het huis : Vaillons, Fourchaume, Montée de Tonnerre en Mont de Milieu. Evenals 4 Grand Cru’s: Vaudésir, Les Blanchots, Les Preuses en Les Clos. De familie Faiveley kocht Billaud-Simon in 2014 en de gebouwen krijgen momenteel een grondige beurt. (Agentuur: Robert Braive, Luik)

 

La Chablisienne

Chablis telt maar één coöperatieve, maar het is dan ook een erg vermaarde en ze gaat er prat op dat ze mee de faam van Chablis heeft helpen vestigen vanaf het prille jaar 1923. Anno 2018 telt de cave 280 leden-wijnbouwers en vertegenwoordigt nog steeds 25% van de totale productie van Chablis. De leden staan hun volledige oogst af. “Ah ja,” zegt commercieel verantwoordelijke Hervé Tucki, “Want anders staan ze niets af in mooie jaren en alles in slechte jaren.” De cave bottelt har flessen laat: er was in februari nog geen enkele fles 2016 gebotteld. Zij hebben een quasi-monopolie in de Grand Cru Grenouilles. Invoerders voor België: Goddaert & Van Beneden, Wijnen Declerck

 

Domaine George

Dit is het rasechte familiale domein, met tonnen in de koude, eeuwenoude kelders onder een gebouw in het midden van het dorp Courgis op de linkeroever. David George is een praatvaar, maar niet zo’n praatvaar als z’n Catalaanse moeder. Maar in zijn kelders vinden we geen vaten, want George wil geen hout voor zijn wijnen. Zijn wijnen worden gekenmerkt door merkwaardig veel rondeur en zelfs een wat vette textuur. Er wordt een goede Chablis Vieilles Vignes gemaakt en een ¨Premier Cru Les Butteaux. Nog geen invoerder in België.

 

Domaine Laroche

Het huis Laroche werd overgenomen door de groep Advini in 2010, maar het team bleef behouden met op de voorpost keldermeester Stéphane Barras, versterkt door de jonge wijngaardverantwoordelijke Clément Grison. De wijnen hebben een luchtige stijl, zoeken altijd elegantie en nooit concentratie. Laroche heeft zelf in 90 hectare in eigendom. Wijnen afkomstig van eigen wijngaarden dragen de naam Domaine Laroche. Wijnen uit aangekochte druiven heten simpelweg Laroche (met gouden band onderaan). (invoerder?)

 

Maison Pascal Bouchard

De grootste gebouwen zouden de indruk kunnen wekken dat het om een coÖperatieve gaat, maar dat is niet zo. De familie Bouchard zag met misschien wat te groot op een strategisch slecht gekozen moment (2012) want vanaf dan vielen de oogstvolumes danig tegen. Bouchard raakte in financiële problemenen en verkocht aan Bourgogne-producent Albert Bichot. De familie Bouchard heeft haar wijngaarden behouden (30 ha. organisch) en levert nog steeds aan het huis Bouchard. Het huis werkt met Cora, de Wijnmakelaarsunie  en Van Maele in Brugge.

 

Domaine Pattes Loup (Thomas Pico)

Werkt als jongeman van 30 op organische wijze op 25 ha in het dorpje Courgis. Hij haalde een diploma oenologie in Beaune maar leerde even veel van zijn vader en opa, van wie hij de 8 hectare van het Domaine de Bois d’Yver, dat hij vervolgens uitbouwde tot Pattes-Loup. Thomas Pico wordt in één adem genoemd met het Frans-Belgische duo Alice & Olivier Demoor, zijn leermeesters in de biocultuur. Pico geeft zijn wijnen een lange tijd sur ‘lie mee’ en het zijn doorgaans dan ook Bewaarwijnen. Invoerder in België: Mostade en Basin & Marot.

 

Domaine de Pisse-Loup

Pisse-Loup is een Lieu-dit, 100 meter buiten Chablis, waar er vroeger veel wolven waren en de ouders van oprichter Jacques Hugo. Maar de 14 ha. wijngaarden liggen in de gemeente Beines. Er wordt niet met hout gewerkt en interventies in de wijngaard worden zoveel mogelijk vermeden. “Het enige wat we aankopen is gist,” zegt zoon Romuald Hugo. Totale eigendom: 14 ha, waarvan 4,5 ha Petit Chablis. 90% export. De wijngaarden liggen in de buurt van Beines, zuid-west (Chablis) of zuid-oost (petit-chablis) gericht. (invoerder: Jeuris)

 

Maison Reignard

Oud chablishuis overgenomen door Patrick de la Douchette (cfr. Pouilly-Fumé), die zelfs een eigendom heeft in ons land (Lovendegem). Behalve 85 hectare eigen wijngaarden, wordt er ook gewerkt met 40 wijnbouwers (aankoop druiven). Hier wordt het volledige gamma gemaakt van Petit Chablis tot de 7 Grand Cru’s. Het huis houdt van speciale cuvées. Chablis wordt hier beschouwd als een een bewaarwijn, vandaar dat er zelfs nog verkoopbare stocks zijn van 2005. Invoerders in ons land: Veluvins, Wijnen Declerck, General Stores.

 

Domaine Séguinot Bordet

Fraai gemoderniseerd huis (uit 1590) dat gerund wordt door de jonge Jean-François Bordet, tevens voorzitter van de Chablis-commissie. Séguinot-Bordet ligt niet in Chablis zelf, maar in Maligny, helemaal in het noorden van de regio, op de rechteroever. De familie heeft 14 hectare in eigendom, met wijnen in alle geledingen van Petit Chablis tot Grand Cru, met één wijngaard (Vaillons) op de linkeroever. Invoerders: Wineshare, Wijnhuis Blommaert, Caves & Domaines.

 

Domaine Servin

De voorouders waren François Servin waren tonneliers die ook wat akkers, velden en wijngaarden hadden. “In 1956 en 1957 werden er 0,0 druiven geoogst, dat waren jaren dat je liever koeien had dan wijnstokken,” zegt Servin. Nu bezit hij 37 ha. En 90% van zijn productie gaat naar de export. Zijn wijnen mikken niet op concentratie of kracht en al is hij dan een nazaat van kuipers, toch geeft hij niet alle wijnen houtopvoeding maar als hij het doet, gaat hij ‘all the way’ met zelfs een eerste fermentatie op kleine vaten. Invoerder: Rob Brussels en Tannico.

 

Domaine Vrignaud

Guillaume Vruignaud is een moedige wijnbouwer met 27 hectare in eigendom, 6 hectare Premier Cru’s. Waarom moedig? Omdat hij tot 2015 gecertifieerd biologisch werkte, dan zoveel regen over zijn velden kreeg dat hij zich in 2016 moest behelpen met conventionele fitosanitaire producten om de oogst te redden en zo zijn label verloor. In 2017 is hij dan opnieuw begonnen van vooraf aan: drie jaar conversie naar biologische wijnbouw. Guillaume zoekt geen wijnen met concentratie. Hij presenteert wijnen onder witte en bruine labels: de witte kregen geen houtopvoeding, de bruine wel.

 

Domaine William Fèvre

Overgenomen in 1998 door Joseph Henriot van het gelijknamige champagnehuis. Via Henriot ook gelinkt aan het Bourgognehuis Bouchard Père et Fils (sinds 1995). een kasteel in de Beaujolais Château de Foncier te Fkeury en het huis William Fèvre. William Fèvre groeide uit tot de nummer één in toppercelen in Chablis. Het beschikt over 78 ha. eigen wijngaarden 40% in Premier en Grand Cru. Oenoloog Didier Seguier zegt dat de datum van de oogst in Chablis hét allerbelangrijkste is en wie lage rendementen nastreeft ook relatief vroeg kan oogsten omdat de zon dan beter elke druiventros bereikt. Hoofdinvoerder: Crombé Wines (Kortrijk).

De oogstjaren

2017: Eerst vorst dan meteen hitte. Maar ook regen in juli. vroege oogst met vrij gezonde druiven.

2016: rijk maar moeilijk jaar, wegens vries in april en regen in mei, ook nog hagel. Vanaaf 14 mei meer zon en wat er overbleef was goed rijp. Vandaar vaak tropische toetsen. Eerste indruk: wijn die je snel mag drinken.

2015: rijk en ok jaar qua volumes, lagere zuurgraad. Beetje regen vanaf 20 augustus, zodat de rijping verder is gegaan. Dus ook sneller te drinken.

2014: mooi jaar met veel spankracht, meer zuren dan 2015. Wordt een klassieker voor Chablis. Soms wat streng in zijn jeugd.

  1. Erg moeilijk jaar met regens in oogstperiode. Met dan nog eens een onweer met hagel

 

Chablis Praktisch: lekker eten

 

  • Restaurant Au Fil du Zinc van Chef Ryo Nagahama en Sommelier Fabien España. Moderne, lichtere keuken met sterambities. Uitgebreide wijnkaart. 8-tal wijnen per glas. (di-wo gesloten). Het restaurant maakte vroeger deel uit van Laroche en is nog altijd op dezelfde plaats gelegen.
  • De Bistrot des Grands Crus ligt in het pand van William Fèvre. Eenvoudig van inrichting maar met een aantrekkelijke spijs- en wijnkaart met laagdrempelige prijzen.
  • Het Restaurant (Hostellerie) des Clos maakt deel uit van het gelijknamige hotel. De klassieke Franse keuken hier, op zoek naar zijn verloren Michelin-ster.

 

Referenties uit de Concours des Vins de Chablis

 

De Concours des Vins de Chablis wordt jaarlijks in januari georganiseerd en verzamelt om en bij de 300 stalen (van een 70-tal huizen) waaruit dit jaar 24 medailles werden gepuurd, of minder dan 10%. Vino herproefde de stalen blind (de Grand Cru’s ontbraken) en selecteerde er zelf nog eens de 7 allerbeste uit.

 

 

Petit Chablis

La Chablisienne ‘Pas si Petit’ 2015

Lichtjes gesloten, mineraler in de mond, goede lengte. Niveau Chablis VV. **

 

Chablis

Adrien Michaut Chablis 2015

Heel discrete neus, maar mooie minerale aanzet en een degelijke diepte. Ook lengte. ***

 

Domaine Christophe & Fils Chablis 2015

Volle chablis met een interessante diepte en volheid die het jaar typeert. ***

 


Domaine Vocoret et Fils Chablis 2015

Erg mineraal met net voldoende energie en lengte. Interessant. ***
Chablis Premier Cru

Dom. Jean-Paul & Benoit Droin Chablis Premier Cru Vaulorent 2015

Dit beantwoordt al meer aan de verwachtingen: kracht (concentratie), mineraliteit en lengte. ***


Dom. Maupa Vaucoupin 1er Cru 2015

Op een andere manier interessant, heel fijne mineraliteit in steekspel met sucrositeit en geel fruit. Goede lengte, goede structuur. ***

 

Jean-Paul & Benoit Droin Chablis Premier Cru Vaillons 2015

Ander gehalte, super minerale neus. Vuursteen. In de mond rondeur maar ook hoge veel zuren. **