Marc Vanel
Diverse

Sorry ober, deze wijn heeft 2-Bromo-para-cresol (oestersmaak)

Na de kurksmaak, geur van natte hond en rotte eieren hebben we nu de oestersmaak

Het Franse Vitisphère kondigde het begin april aan op zijn website: er is een nieuw ongewild bijsmaakje ontdekt in wijn en het werd ‘oestersmaak’ gedoopt.  Het gaat om een bestanddeel dat, hoe minimaal ook aanwezig, de hele wijn infecteert, net als TCA (kurksmaak). Gelukkig gaat het om een zeldzame infectie die tot dusver zelfs in Frankrijk maar een tiental keer gedetecteerd werd.

Het betreft het bromofenool 2-Bromo-4-methylphenolencore, alias 2-Bromo para cresol. Extreem lage doses zijn al voldoende om geoefende neuzen vreemd te doen opkijken: 0,5 ng/l (hetzij 0,0000005 mg/l) volstaat om het waar te nemen.

Een interessante hypothese is dat slechts de helft van de mensen er gevoelig voor is. De geur en smaak werd tot nu slechts waargenomen bij enkel wijnen van Bordeaux en de Languedoc. Er bestaat geen middel tegen, maar de vraag is maar of het de moeite loont om voor een zeldzame infectie alle wijn te gaan behandelen…

Volledig artikel : Vitisphère