Baudouin Havaux
Spirits blog

Rum die swingt? Ja dat bestaat, de Cachaça!

De Braziliaanse cachaça is de directe neef van de artisanale rum, maar het is niet eenvoudig om er in België te vinden en dat is jammer. Christian Vergier, specialist in houtgerijpte rum en Thierry Heins, directeur van de Spirits Selection by Concours Mondial of Brussels, benadrukken de eigenheden van de swingende rum, de cachaça.

Vino: Als we artisanale rum vergelijken met cachaça, heeft die laatste dan typische kenmerken of troeven?

Christian Vergier: “De cachaça’s leunen dicht aan bij de rum van Franse Antillen, omdat ze beiden gedisitilleerd worden uit puur rietsuikersap. Het verschil is dat cachaça tot een lager alcoholgehalte wordt gedistilleerd: tussen de 38 et 48 %. Deze aparte techniek zorgt ervoor dat het product dichter bij de aroma’s van grondstof en terroir staat. Cachaça heeft meer body en proeft daardoor voller.”

Thierry Heins: “Met had tot voor kort ook weinig ervaring met houtgerijpte cachaça, maar als je vandaag kijkt wat er allemaal op de markt is, dat is echt merkwaardig. En zoals je weet is Brazilië een land met heel wat bossen en lokale boomsoorten die een eigen toets geven aan de spirit. Umburana, Canela Sassafras, Jequitiba, Balsamo… er is een hele rits hout die een extra terroirtoets geven. In totaal zijn er wel 30 verschillende houtsoorten die alle een eigen aroma afgeven. Vorig jaar op de Spirits Selection in Brazilië, heb ik kunnen proeven welk effect al dat hout had op het karakter van de gepresenteerde cachaça’s. Ik heb ook enkele producenten kunnen ontmoeten.”

Christian Vergier: “Natuurlijk is het voor de Europese consument nog moeilijk om die aroma’s te plaatsen, omdat ze de invloed van de verschillende houtsoorten nog niet kunnen vergelijken, maar ze zullen wel proeven dat houtgerijpte cachaça die extra exotische toets hebben. We kunnen alleen hopen dat ze snel hun weg naar de Europese markt vinden.”

 

Cachaça puur

We hebben het mis wanneer we denken dat cachaç, net als rum, vooral in cocktails verdwijnt, maar in feite wordt cachaça op alle denkbare manieren genuttigd: puur als aperitief of digestief, in cocktails, bij maaltijden, in fruitdesserts of in een caipirinha. Europeanen proefden misschien al eens een cachaça branca of een ‘caipi’, maar ze hebben er geen benul van dat de drank ook bestaat in een meer precieuze, houtgelagerde versie met een exotische expressie, waarachter een boeiend verhaal schuilgaat. En dat laatste is belangrijk want de moderne consument wil meer dan een drank, hij wil ook een verhaal.”

 

Vino : De cachaça rijpt op hout met verschillende ‘essences’, aroma’s. Wordt daar door jury’s rekening mee gehouden? 

Thierry Heins : “In de Spirits Sélection houden we inderdaad al rekening met verschillende categorieën, zoals branca/plata (wit/zilver). Daarnaast is er nog een opdeling Armazenada en Envelhecida (aged of gerijpt) en de Premium en Extra PremiumPremium betekent 100% gerijpt gedurende minstens een jaar op vaten van max 700 liter. Bij Extra Premium gaat het om 3 jaar rijping.”

“Wanneer series te klein zijn om ze volgens houttype te klasseren dan wordt er naar de kleur gekeken, de meest transparante (Jequitibá, Grápia, Amendoim, Ararúva, Araribá, Freijó, Tapinhoã,) worden dan gescheiden van de donkere soorten (ipê, Bálsamo, Umburana). De voorzitter van de cachaça-jury op de Spirits Selection  is een grote kenner, de Braziliaan Vicente Bastos Ribeiro. » 

Vino : Is de cachaça klaar om het op internationaal niveau op te nemen tegen de grote kwalitatieve spirits zoals gin, whisky, cognac en rum? 

Christian Vergier : “Dat denk ik wel, de laatste 15 jaar hebben een sterke evolutie gezien. Als er ergens een nieuw centrum van degelijke sterkedrank ontstaan is in de wereld, dan is het wel in Brazilië, zeker als het gaat over drank op basis van suikerriet. We moeten er ook rekening mee houden dat de eilandengroep van Martinique en Guadalupe niet meer aan de hoge vraag naar artisanale rum kan voldoen.” 

Thierry Heins : “Gelet op het succes van rum-cocktails, is er ook geen enkele reden waarom de consument niet zou overschakelen naar cachaça, het échte ingrediënt van de caipirinha. De markt hoeft niet te wachten tot de grote spelers (Diageo, Pernod Ricard,….) er zich mee moeien. Er bestaan zowat 4000 merken van cachaça met een gezamenlijk volume van 750 miljoen flessen per jaar. En de grote merken (Ypioca, Pitu, Cachaça 51, Leblond…) zijn nog altijd artisanale bedrijven. Daarom dat ze onze markten nog niet hebben veroverd: kleine bedrijven kunnen gen grote exportinspanningen aan. Mogelijk zullen we binnenkort toch cachaça op onze markt vinden dankzij de promotiecampagnes van het IBRAC.”

Vino: Deelnemen aan de Spirits Selection en met een Europese medaille (van de Concours Mondial van Brussel) kunnen blinken, helpt waarschijnlijk ook?

Thierry Heins : “De organisatoren van de Spirits Selection by Concours Mondial of Brussels brengen de bekroonde producten zoveel mogelijk onder de aandacht. Ondermeer via deputaties voor professionals.  We verstrekken ook alle denkbare informatie aan potentiële verdelers en invoerders. Dit is een geweldige opportuniteit die lonkt: de eerste invoerder van cachaça in België, nederland of Luxemburg worden!” (bh)